Polen 2017 (met 3 roadbooks)

Monday, May 29, 2017 - 08:00

Eigenlijk had Polen 2017 moeten Oekraine 2017 zijn, maar wegens een probleem met de papieren waren we genoodzaakt om terug te draaien en zelf routes te vinden in Polen.
De reis zelf begint in Stebnik aan de grens met Oekraine.  Dit zijn ook de Karpaten.  Deze bossen zijn nog zeer ongerept en er lopen nog beren, wolven en lynxen.  Door het probleem van de papieren rijden we richting Slovakije.  We rijden door de Karpaten via Presov en Levoca richting het bergmeer Strbske Pieso. Daar blijken de bossen volledig verboden voor 4x4 en rijden we naar Zakopane in Polen (Tatras gebergte) waar we vinden wat we zoeken.

Zakopane is een ski-dorp waar je makkelijk een dagje kan schoppen maar rond Zakopane kan je makkelijk zelf een route uitstippelen.  De leukste route (96 km) die we daar reden vind je <route1>. Daarna gaat het richting Niedzica.  Dat is een kunstmatig stuwmeer aan twee leuke kastelen.  Daar rijden we nog twee extra roadbooks (beiden 85 km) <route2> en <route3>. Vooral de route3 is een leuke route naar verschillende toppen onder de ski-pistes.
Het rijden in het Tatras gebergte is makkelijk zelf te organiseren.  Wel opmerken dat je regelmatig zelf de wegen moet zoeken op basis van stafkaarten.  Een aanrader.  Bij op-en afrijden zijn Krakow (stad + Auschwitz), Dresden en Berlijn leuke stops.